Monday, March 24, 2014

No Tittle

Dua berita sedih malam ini, 
1) MH370 disahkan oleh Perdana Menteri Malaysia terhempas di Lautan Hindi 
2) 529 orang ahli ikhwan al muslimin & penyokong bekas Presiden Dr Morsi termasuk Murshidul 'Am nya Dr. Badi' dijatuhkan hukuman mati oleh Kerajaan perampas Mesir




انا لله وانا اليه راجعون

"sesungguhnya kami adalah milik Allah dan kepada-Nya kami kembali"



كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ


"Setiap yang bernyawa pasti akan merasakan mati"


Al-fatihah...

Takziah buat semua keluarga yang terlibat. Bagi yang beragama Islam, semoga Allah ampunkan dosa-dosa kalian dan tempatkan kalian bersama orang-orang yang beriman. Ameen. 


p/s: jangan lupa untuk terus berdoa. biarpun cerita ini berakhir di sini, tetapi cerita disebalik pengakhiran ini belum lagi selesai. teruskan berdoa agar Allah dapat tunjukkan apa sebenarnya yang berlaku. yes, kotak hitam!! hope we can find it as soon as possible...

ORTHO in memories....

Bismillah...
Let the pictures tell you about my feeling when I am in this posting...

1. Mentor-mentee system: 
Satu-satunya posting di mana mentor mentee system sangat aktif. Doktor diibaratkan sebagai ayah/mak/abang/kakak. Setiap mentor sangat mengambil berat perihal mentee. Tiada jurang antara kami, "doctor-student". Cuma, kami sentiasa menghormati mereka sebagai lecturer. Apa2 je masalah yg kami hadapi, just told them and definitely they will try to help us in any situation. Oh yes, grup aku ada 2 mentor, kedua-duanya baik. Kedua-duanya punya karekter tersendiri. Tapi apa yang penting, aku nak banggakan mereka dengan memberikan mereka kejayaan dalam exam end posting. Bila mana kami perlukan mereka, mereka pasti akan berada di depan kami. Gambar kat bawah ni grup aku, consists of 2 brothers and 4 sisters. Kami lalui suka duka, susah payah senang sama2. Kadang2 tak terkawal emosi sebab setiap orang diciptakan Allah berbeza-beza. Kalau setiap orang punya karekter yang sama, tak ceria la hidup kan?? Air mata kadang2 turun jugak apabila terlalu banyak salah faham yang timbul antara kami. Tapi, inilah asam garam kehidupan. Aku sentiasa doakan agar Allah panjangkan usia kami supaya kami dapat menjadi doktor yang dapat membawa manfaat kepada negara dan terutamanya kepda Islam itu sendiri. Semoga Allah kurnikan kami kejayaan di dunia dan akhirat.


2. Islamic Input in Orthopaedic (IIIO):
Course yang sangat best! Tak pernah lagi la posting2 lain buat mcm ni. Mungkin sebab dalam ortho, kitorg di expose dengan patient datang patah sana sini, nak kena pakai simen and etc. Waktu ni la kitorang belajar cara-cara nak amek wudhuk dan cara2 solat kalau kita dalam keadaan macam tu. Alhamdulillah, aku belajar banyak sangat daripada program ni. Keesokannya (malam jumaat), kitorang buat qiamullail ramai2 dekat masjid UIAM, diikuti kuliah subuh given by one of the lecturers. Kalau korang nak tau, doktor2 dalam department ortho ni sangat awesome! serius tak tipu! Diorang sangat menitikberatkan soal dunia dan akhirat. Dalam IIIO ni, group aku menang. Tak sangka pulak. Dapat adiah pendrive 8gb. hehe..Kitorang kena present pasal management of cancer and concept of qada&qadar as well as concept of ikhtiar. *kalau nak tengok video aku berlakon, sila pm. haha






3. Basic Trauma and Rehabilitation Course (BTRC)
Situasi sebenar dekat emergency!! Alhamdulillah, dapat belajar sedikit sebanyak apa yang perlu kita buat bila patient sampai, especially accident n etc. Waktu ni aku kena berlakon jadi orang yang level of consciousness nearly zero. Cakap pun merapu je. Dr siap bagi dialog. Kalau orang tanya nama apa, aku kena jawab "cantik kan nama aku". haha. I really enjoy this course!! Collaboration dgn Dr2 from emergency department sangat awesome!

Look!! My "daddy" is here!!! =)
Kitorang ada kawan baru from Oman...
luka parah pun sempat lagi bergambar diorang ni...





4. Supper time with great mentor
Hari pertama masuk ortho dah kena oncall 2 minggu stret. Tapi yang bestnya, Dr akan belanja supper.Tapi bukan pukul 10pm okay!! Late Supper!! Nak tau pukul berapa? Start gi kedai makan pukul 2 PAGi and balik asrama kul 3-4 PAGI. Esok kena datang kelas mcm biasa kul 8 pagi. Macam ni la rutin hidup aku dalam ortho selama 10 minggu. More than half of the posting kitorang balik kul 3-4 pagi. Ambik masa jugak la nak "adapt"kan diri dgn situation mcm ni sebab jadual study semua lari. Jadual mutaba'ah amal apatah lagi. huhu.. Tapi disebabkan Dia adalah lecturer merangkap mentor dan my daddy, so, aku ikut je. At least kalau kita bahagiakan orang lain, pasti suatu hari nanti inshaaAllah, Allah akan balas niat baik kita dengan something else yang mungkin kita pun tak sangka! Well, this is what I choose and I enjoy it!!! *walaupun kadang2 I admit penat sangat2. 

At Kemaman Kopitiam. !st time jejakkan kaki,
prof order milo king and it's yummy!!


Semangat bercerita di kala matahari bakal menjelma tak lama je lagi :)

6. Study Groupmate
Susah payah bersama mereka. Bincang compilation and important topics sampai pukul 2pagi every night during revision week. Pergi cover ward waktu revision week. Buat mock exam short case. All those sweet memories mana mungkin aku dapat lupakan. 

The 1st and last meal together before exam. :)


5. Post exam syndrome
Masa yang sangat ditunggu-tunggu. Alhamdulilah. Exam went well, even though not so well. Apa-apa pun, kini, aku hanya mampu berserah dan bertawakal kepada Allah agar keputusan memuaskan. Ameen. Spending time together with them sangat2 la best. Tengok sunrise. Makan breakfast sama2. And definitely I will miss this moment with them!!! 

Right after exam in the morning and muhasabah session in the evening,
again, Dr belanja makan..thanks prof a.k.a. daddy!
On the next day after exam, dah lama tak datang sini.TC




6. Finally, result is out...


Alhamdulillah tsumma alhamdulillah. 

Dapat berita gembira untuk dikongsikan bersama "family' tercinta.

Terima kasih Allah atas rezeki yang Kau kurniakan kepadaku. Terima kasih atas segala-galanya. Benarlah, doa adalah senjata umat Islam dan aku tak pernah sesekali meremehkan kekuatan doa itu sendiri. Kerana aku tau tiada yang mustahil dalam hidup ini.
"kun fa ya kun". 

"dalam setiap kesusahan pasti ada kemudahan". 
Yes, i am strongly believe in it! 

Buat sahabat-sahabat yang berjaya, Alhamdulillah. Finally, we did it!! Especially my group! Oncall balik pukul 4 pagi, almost half of the posting. Perkara yang paling aku ingat bila mentor sendiri cakap "you all make me proud". Terima kasih mentor2. Tanpa suapan dari mentor2, mana mungkin kami boleh berjaya. Terima kasih jua kerana mendoakan kejayaan mentee2 ini. :-D

Buat sahabat2 yang diuji Allah, bertabahlah! Ini bukan pengakhiran hidup kamu. Aku dan kawan2 lain sentiasa di sisi, bersama kamu ketika susah dan senang. And of course Allah will definitely be with you all the time! Allah loves you more. That's why He gives you such this test. Percayalah, Allah hanya menguji hambaNya yang mampu sahaja. Dan sudah pasti Allah akan meninggikan darjat kamu sekiranya kamu redha dan menerima ujian ini penuh dengan sabar. Aku pernah berada di tempat kamu, malah lebih hebat ujian yang aku terima. Oleh itu, be patient and have faith in Him. :-)




#sharing from my friend...

Teringat kalam nasihat seorang senior tatkala awal2 menjejakkan kaki di bidang perubatan ni...
"Dik, niat must be right coz it will drive u till the end..
Examsssss.. lots of exams in medical school.. but, 

Kate beliau...

Exams..
Bukanlah sekadar menguji sape yg paling pandai...
Sape yang paling banyak study,..
Sape yg paling bnyk stay up..

But, 
Ia menguji sape yg sebenarnya yangg paling dekat dgn Allah..
Sape yg paling banyak sujudnya pdAllah..
Sape yg paling meletakkan kebergantungan pada Allah..
Sape yg paling banyak menangis dihadapanNya..
Sape yg paling redha dengan ketentuanNya...

Tatkala diberi kejayaan, bertambah keimanan dan kesyukuran..


Tatkala diberi kegagalan bertambah jua

keimanan dan mengembalikan segalanya hanya pada Nya..

disamping berusaha memperbaiki diri dlm membentuk diri menjadi a safe, competent, and mukminah doctor one day inshaAllah..."





*mari gunakan balance cuti yang ada dengan sebaik mungkin!! :)




~THE END~








Wednesday, March 19, 2014

MH370

Bismillah...


Di manakah sebenarnya MH370 menghilangkan dirinya??


Aku bukanlah pakar untuk berbicara mengenai isu ini.
Dan aku juga bukanlah seorang insan yang tak nak ambil tau langsung mengenai isu ini.
Sebagai seorang warganegara Malaysia, sudah tentu menjadi tanggungjawab aku untuk peka terhadap apa yang berlaku di sekeliling aku.

Benar.

Selepas tersebarnya berita kehilangan mh370, malaysia menjadi tumpuan orang ramai, bukan setakat di mata negara jiran-jiran terdekat, bahkan seluruh dunia. DUNIA!!! Malaysia semakin popular di mata dunia! Hanya dalam sekelip mata...

Tetapi, errr...errr...errr...

Di sebalik kehilangan mh370 ni,

Pernah tak walau sekali dan sedetik terlintas dalam fikiran kita, sebenarnya, apakah tujuan sebenar Allah jadikan benda ni secara tiba-tiba?

Sebab kita ni banyak sangat buat maksiat kat dunia ni kot???

Sebab kita ni suka buat perkara-perkara yang Allah larang mungkin???

Atau sebab kita ni selalu tak bersyukur dengan nikmat-nikmat yang Allah bagi selama ni???

Atau kita ni tak pernah nak nak ambik tau hal-hal berkaitan negara? Walaupun ia dah menjadi tanggungjawab kita???

Apa yang boleh aku katakan kat sini,

Allah bukan sengaja nak benda ni berlaku. Sudah pasti ada hikmah yang tersirat yang Allah nak kita cari dan "grab" benda tu.

Atau mungkin Allah nak uji siapa di kalangan hambaNya yang benar-benar meletakkan sepenuh pengharapan dan tawakal kepada Dia bila kapal terbang hilang?




Cuba ambik masa dan kita fikir sejenak,
Tahukah kita bahawa Allah jadikan kehilangan mh370 ni bukan saje2??

Tahukah kita Allah jadikan kehilangan mh370 ni sebab Dia nak tengok sejauh mana keimanan kita sebagai hamba kepada Dia?

Tahukah kita Allah jadikan kehilangan mh370 ni adalah untuk melihat siapa di antara kita yang imannya lemah sehinggakan kita percaya pertolongan org lain daripada memohon pertolongan dari Allah sendiri?

Tahukah kita Allah jadikan kehilangan mh370 ni sebab Allah nak tengok sejauh mana kita umat Islam bersatu untuk menyelesaikan masalah ini? *kapal terbang hilang pun masih lagi dikaitkan dengan politik. inilah malaysia. Allah uji kami dengan ujian politik

Tahukah kita Allah jadikan kehilangan mh370 ni sebab Allah nak tengok siapa di antara kita yang benar2 mahukan mh370 kembali atau kita ni buta, tak nak amhil tahu langsung tentang masalah negara sendiri? Buta hati. Buta mata.

Tahukah kita Allah jadikan kehilangan mh370 ni sebab Allah nak kita persiapkan diri untuk kita menghadapi hari kiamat??? *apa kaitan pulak dengan hari kiamat ni?? kapal terbang je hilang. yang nak kaitkan dengan hari kiamat tu apesal? Allah nak tengok kita bersedia tak kalau Allah ambik nyawa kita pada waktu yang kita tak sangka-sangka? kita memang dah bersedia ke nak bertemu dia dlaam apa jua keadaan sekalipun?






Allah tak pernah jadikan sesuatu perkara untuk sia-sia dan untuk kita bergelak ketawa.

Allah tak pernah jadikan sesuatu perkara untuk nak tengok kita bergaduh sesama sendiri, sesama umat Islam.

Allah tak pernah jadikan sesuatu perkara melainkan Dia nak kita, seluruh umat Islam bersatu.
 
Allah tak pernah jadikan sesuatu perkara melainkan Dia nak tengok kita kembali kepadaNya.

Allah cuma nak tengok tahap keimanan kita. Sejauh mana kita boleh "hold" Iman kita di tahap tertinggi bila Allah bagi ujian sebesar ini kepada Malaysia?

Allah cuma nak tengok sejauh mana kita percaya pada pertolongan Dia. *kita percaya Dia atau kita percayakan bomoh?? siap ada tikar lagi. dah macam nak terbang gayanya. malu..malu dengan dunia luar. orang tengok kita. seluruh dunia. mana nak letak muka??? inikah caranya umat Islam meletakkan pergantungan apabila berlaku sesuatu musibah???

Allah cuma nak tengok sejauh mana kita dapat menghindarkan diri daripada perbuatan syirik.

Allah...

Aku bukan sempurna. Aku masih lagi dalam proses untuk mengambil tau apa sebenarnya berlaku sekarang? Kenapa mh370 tiba-tiba hilang pada pandangan dunia?

Aku benar-benar berdoa agar Allah tunjukkan kebenaran suatu hari nanti. Apa sebenarnya yang berlaku. Terlalu banyak spekulasi yang telah dibuat sampai saat ini. Apa yang aku mampu buat sekarang adalah terus berdoa agar Allah cepat-cepat tunjukkan kebenaran. Aku berdoa agar Allah kuatkan keimanan aku dan umat-umat Islam yang lain dengan apa yang telah berlaku supaya kami semua tak terpesong jauh dari landasan yang benar.

Sekiranya mereka masih selamat di sana, maka Kau lindungilah mereka daripada sebarang bentuk kejahatan di dunia ini. Semoga kepulangan mereka dalam keadaan yang baik-baik je. Tetapi, sekiranya sebaliknya yang berlaku, Kau pinjamkanlah sedikit kekuatan buat ahli keluarga mereka untuk menerima berita ini dengan redha dan tabah.




video

Thursday, January 03, 2013

Kenapa hati aku takde apa2 perasaan LANGSUNG?

Di saat aku rasa kosong, habis semua orang aku mesej. Tapi, aku lupa untuk sampaikan mesej aku ini pada Dia. Aku lupa di antara ramai-ramai orang yang aku mesej tu, hanya Dia yang paling tahu akan perasaan pada ketika itu.

Rutin aku setiap hari pergi ward, balik petang, makan, tengok movie, study. Tapi, kadang-kadang aku tak faham pun dan tak ingat pun apa yang aku baca. Ibaratnya macam baik tak payah baca. Benarlah, aku dapat rasakan, hati aku sekarang benar-benar kosong. Takde apa-apa langsung. Pernah terdetik dalam hati aku, mungkinkah ini balasannya Allah nak bagi dekat aku sebab aku keluar dari bulatan gembira?

Lewat malam semalam, 2 mesej masuk.

Mesej pertama:
Aku : B, apesal aku rasa kosong ni? Belajar pun tak masuk.. Belajar untuk exam, pastu lupa. Sebab aku
         kuar usrah ke?
B     : Oh. Kenapa ko kuar usrah?
Aku : Ntah la. huhu. Sedih.
B     : Erm, bagi aku, usrah la tempat aku recharge iman balik. Neutralkan hati dan perasaan bila dah penat
         belajar. Duduk sharing lepas tuntutan dunia. Usrah tu keperluan kalau untuk aku la. Kalau takde usrah,
         aku lagi rasa kosong. Hati macam bukan milik Allah dah. Rasa jauh dari Dia.
Aku : Apa yang aku rasa sekarang kosong sangat-sangat. Baca tak masuk langsung.
B     : Allah nak sampaikan sesuatu melalui tu kot. Find Him back. Bila kita terlalu letih dengan dunia, cari la
         masa untuk beriman sejenak. Cari usrah balik. :)

Mesej kedua:
Aku   : Salam. Akak, maaf ganggu malam2. Yana tak tau nak kat sape nak luahkan perasaan. Yana rasa
           kosong sangat akak. Kosong. Pegi ward, balik bilik belajar, tapi kadang2 tak paham and tak ingat
           pon apa yang yana baca. Akak, ni balasan Allah sebab yana kuar usrah ke kak? Akak, yana tak tau
           nak buat apa dah.
Akak : Wsalam. Yana ingat 1 benda. Bila seluruh dunia tak lagi sudi pada kita, Allah masih buka pintu untuk
           kita kembali padaNya. Allah tak pernah menzalimi kita. Kita je yang selalu menganiaya diri. Dan
           bersyukur la bila kita dah mula rasa kosong, sebab waktu tu Allah sedang panggil kita :) Yana rebuild
           semula mutabaah ya. Jangan sedih, jangan takut, sesungguhnya Allah bersama kita :)

Pesanan terakhir dari aku;
Buat kawan-kawan di luar sana dan diri aku sendiri. Sekiranya kita telah melibatkan diri dalam bulatan gembira, cubalah untuk beristiqamah. Jangan cepat mudah rasa jemu kerana takut diakhirnya kita akan menyesal seumur hidup. Aku tak nak perkara ni berlaku dekat kawan-kawan, sebab tu aku kongsi apa yang aku alami sekarang. Tapi, aku bersyukur sebab aku masih diberikan rasa kosong itu, supaya aku sedar yang Allah merindui aku sebenarnya. Buat kawan-kawan yang masih belum ada bulatan gembira, join la. Aku yakin pengalaman itu takkan dapat kita beli dekat mana-mana pasaraya sekalipun. Sebab, apabila duduk bersama-sama, satu semangat baru akan timbul darlam diri. Dan yang pasti itulah kekuatan yang Allah pinjamkan sebentar kepada kita.

Wednesday, January 02, 2013

Ya Allah

Ya Allah.
Sungguh mudah aku menyebut namaMu.
Tapi sungguh susah untuk aku mengabdikan diri sepenuhnya kepadaMu.

Ya Allah.
Aku hanya mengingatiMu tatkala aku susah.
Tapi, bila Engkau memberi kesenangan kepadaku, sungguh mudah untuk aku lupakanMu.

Ya Allah.
Kau tak pernah jauh dariku walau sesaat.
Tapi, aku selalu jauh dariMu.

Ya Allah.
Mulut mudah mengatakan aku rindu padaMu.
Tapi, perbuatan tidak menunjukkan aku cinta padaMu.

Ya Allah.
Engkau selalu berada di sisiku.
Tapi, aku?? Aku selalu tak sedar akan kehadiranMu.

Ya Allah.
Ketika aku keseorangan, Kau telah memelihara aku dengan baik sekali.
Tapi, bila Engkau keseorangan, tidak terlintas dalam hati aku untuk memujukMu.

Ya Allah.
Sungguh, aku rindukan diriMu.
Aku rindukan saat berdua denganMu.
Saat di mana hanya Engkau dan aku sahaja.
Saat di mana Engkau mendengar apa sahaja yang aku luahkan padaMu. 
Saat di mana Engkau redha dengan apa sahaja perlakuan aku ketika itu.
Saat di mana aku dapat meluahkan semua isi hati aku yang terpendam.
Saat di mana sungguh mudah air mataku berguguran di muka bumi ini.
Saat di mana aku dapat rasakan kasih sayangMu.
Sungguh ya Allah.
Aku rindukan saat-saat itu